TIL·LA


Tilia platyphyllos Scopoh
Família:

DENOMINACIONS:
Castellà: Tilo
Francès: Tilia
Anglès: Tilia

HÀBITAT:
El til·ler el trobem en boscos d’altres arbres barrejat amb ells. Creix en la serralada dels Pirineus, des de l’Albera fins les muntanyes cantàbriques, així com en las muntanyes pròximes com el Montseny o Montserrat. S’acostuma a trobar des dels 1000 metres en amunt, encara que no es usual trobar-lo per sobre dels 1500.

PART UTILITZADA:
La flor.

CARACTERÍSTIQUES:
El til·ler és una planta que floreix entre juny i juliol, recol·lectant així el fruit arribant a l’abril. És de fulles grans, de 8 a 14 cm de llarg, de figura de cor, amb els costats desiguals en la base i l’extrem puntegut. El color de la fulla per l’anvers és de tonalitats verd fosc, tenint a l’anvers unes vellositats que donen un to blanquinós i contenint a la vegada uns nervis secundaris molt marcats. Aquestes fulles es troben repartides al llarg de les branques, però les flors neixen al principi de la fulla, aguantada per un llarga tija, i les flors s’agrupen en grups d’entre 3 i 5.

VIRTUTS MEDICINALS:
La seva virtut més destacada és calmar la excitació nerviosa, degut als seus efectes sedants i conciliadors. També redueix notablement l’acidesa de l’estómac, ajudant així al procés de digestió.

PREPARACIONS:
La manera més freqüent i eficaç de presentar la planta de til·la és en forma d’infusió.

FOTOGRAFIES AMB MICROSCOPI 


Panoràmica de la fulla de til·la (40x)
Detall dels feixos vasculars de la fulla de til·la (100x)

Detalls dels tricomes de la fulla de til·la (200x)
Detall dels feixos vasculars de la tija de til·la (100x)

Detall d'un conducta glandular de la tija de til·la (100x)

Detall de l'arcada de la tija de til·la (100x)