Thymus vulgaris L.
Família: Labiades
DENOMINACIONS:
Castellà: tomillo
Francès: thym, farigoule
Anglès: thyme
HÀBITAT:
Creix en terrenys calcaris de la part meridional d’Europa, en concret a Espanya i a tot la zona mediterrània occidental. Es cultiva freqüentment a horts i jardins. El seu hàbitat natural s’estén des d’ Argèlia i Tunísia fins a Àsia menor.
PART UTILITZADA:
Les sumitats florides.
CARACTERÍSTIQUES:
La farigola és una planta molt aromàtica d’entre 10 i 30 cm d’altura. La seva arrel és llenyosa i fibrosa. La tija, també llenyosa, és rodona, dura i amb nombroses branques ascendents d’uns 8-15 cm d’altura. Les fulles són petites (d’uns 25mm de longitud i la meitat d’ample), de color verd-gris clar, oposades, nombroses i lineals. Les flors són de color blanc o rosat.
VIRTUTS MEDICINALS:
Sistema digestiu: l’efecte sobre l’estómac és espasmolític, útil en el tractament de gastritis crònica. També actúa com a antidiarreic lleuger.
Pectoral: antitussigen, tant la infusió com la tintura o l’oli essencial. Es deu a les propietats espasmolítiques, a més de ser expectorant. S’utilitza en el tractament de tos seca i de tipus asmàtic.
Via externa: s’utilitza com a desodorant en secrecions (saliva, alè, suor). També té propietats favorables per a problemes a la pell.
PREPARACIONS:
Les preparacions més usuals són la infusió, i l’oli essencial, tot i que també és habitual presentar la farigola en forma de xarop o tintura mare.