FARIGOLA


Thymus vulgaris L.
Família: Labiades

DENOMINACIONS:
Castellà: tomillo
Francès: thym, farigoule
Anglès: thyme

HÀBITAT:
Creix en terrenys calcaris de la part meridional d’Europa, en concret a Espanya i a tot la zona mediterrània occidental. Es cultiva freqüentment a horts i jardins. El seu hàbitat natural s’estén des d’ Argèlia i Tunísia fins a Àsia menor.
PART UTILITZADA:
Les sumitats florides.

CARACTERÍSTIQUES:
La farigola és una planta molt aromàtica d’entre 10 i 30 cm d’altura. La seva arrel és llenyosa i fibrosa. La tija, també llenyosa, és rodona, dura i amb nombroses branques ascendents d’uns 8-15 cm d’altura. Les fulles són petites (d’uns 25mm de longitud i la meitat d’ample), de color verd-gris clar, oposades, nombroses i lineals. Les flors són de color blanc o rosat.

VIRTUTS MEDICINALS:
Sistema digestiu: l’efecte sobre l’estómac és espasmolític, útil en el tractament de gastritis crònica. També actúa com a antidiarreic lleuger.
Pectoral: antitussigen, tant la infusió com la tintura o l’oli essencial. Es deu a les propietats espasmolítiques, a més de ser expectorant. S’utilitza en el tractament de tos seca i de tipus asmàtic.
Via externa: s’utilitza com a desodorant en secrecions (saliva, alè, suor). També té propietats favorables per a problemes a la pell.

PREPARACIONS:
Les preparacions més usuals són la infusió, i l’oli essencial, tot i que també és habitual presentar la farigola en forma de xarop o tintura mare.

FOTOGRAFIES AMB LUPA BINOCULAR

Anvers de la fulla de la farigola (15x)

Revers de la fulla de la farigola (15x)

Tija de la farigola (15x)

Anvers de la fulla de la farigola (30x)

Revers de la fulla de la farigola (30x)

Tija de la farigola (30x)